17 april 2010

Aikido bij ons

Aikido bij Seishin-seii is serieus, maar ook vol humor en uitdagend.

In het begin streven we bij onze studenten vooral naar een goede basis, zowel technisch als mentaal. Wij houden ons speciaal bezig met ukemi, het proces van veilig en soepel op een techniek te reageren bijvoorbeeld met het goed rollen, valbreken en weer opstaan.

Een Japans zwaard, stok en mes van hout leren ons bewust te worden van gevaar, de vereiste geesteshouding, afstand en tijd. We verkrijgen daardoor een dieper inzicht in Aikido. We besteden daarom ook aandacht aan Katori, een van oudsher beproefde vechtschool. Dus we bestuderen de martiale bron en toepassing van Aikido. We geloven dat een eerlijke benadering van strijd alertheid, doorzettingsvermogen en doelgerichtheid ontwikkelt. Het stelt ons ook in staat meer gecentreerd te raken en innerlijke kracht (ki) op te bouwen.

Wederzijds respect en zorg staan centraal bij wat we doen. We bevorderen een veilige leeromgeving waar iedereen gebruik maakt van elkaars ervaringen. Daarentegen ontmoedigen we competitie en egogedrag. De Japanse etiquette is hierin de sleutel naar de spirit van Aikido.

De docenten spreken meerdere talen. In onze dojo vindt men mensen van allerlei slag, van professor tot hovenier, van jonge miljonair tot aow-er en er is geen jaloezie, maar vriendschap.

Onze dojo is een gemeenschap. Naast Aikido doen we ook andere dingen samen, zoals eten, aikidofilmpjes kijken, naar de bios, een tentoonstelling of een popconcert, wat dan ook waar we gemeenschappelijke interesse vinden.

We steunen elkaar ook als het niet zo goed gaat. Aikido is een metafoor voor het leven. Het is vallen èn opstaan. Niet onbelangrijk is het dat we het voorrecht hebben te oefenen op een vaste mat in een eigen sobere, maar mooie en schone ruimte.

Tweejaarlijks hebben we een examendag voorafgegaan door het reinigen van de dojo en na afloop delen we samen wat we aan eten meegebracht hebben.

Onze stichting heeft haar eigen doelstellingen, gekenmerkt door een open houding naar allerlei vormen en meesters van Aikido maar heeft gekozen voor aansluiting bij de Dutch Aikikai Foundation, kortweg DAF, in de lijn van Christian Tissier Shihan die het goede voorbeeld geeft in vele opzichten. Breng je het bij ons tot shodan (dan mag je een zwarte band dragen), dan krijg je het certificaat uit Japan van de kleinzoon van O Sensei, de Doshu (opvolger) helemaal uit Tokyo.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten