27 april 2010

Extra les Katori

Zoals jullie misschien wel weten trainen we bij Seishin-seii ook Katori Shinto Ryu. Tenshin Shōden Katori Shintō-ryū (天真正伝香取神道流) is één van de oudste nog bestaande krijgskunsten in Japan.

Vanwege de groeiende interesse bij de deelnemers van onze dojo, is er door Robert sensei besloten een extra trainings mogelijkheid toe te voegen aan het rooster. Er is hierbij gekozen voor de dinsdag van 21.30u-22.00u (aansluitend op de gevorderden les). De les van de zaterdag blijft natuurlijk ook gewoon doorgaan.

Katori Shinto Ryu is zeer uitdagend, maar zal het Aikido zeker ten goede komen door de inzichten die het op den duur geeft.

Hieronder kun je een documentaire van de BBC over Katori Shinto Ryu bekijken:


Francisca sensei:
"die BBC documentaire was het eerste wat we van Katori zagen. Ik geloof dat Robert hem had in de 80-er jaren en toen ik in 2002 werkelijk daar stond was het of ik droomde."
Veel plezier met de docu en misschien tot een volgende les.

17 april 2010

Doshu 2009

Oorspronkelijke tekst door Ilja van Roon:
Voor degenen die in 2009 niet naar de Doshu stage zijn geweest: jullie hebben echt wat gemist. Er waren honderden enthousiaste Aikidoka's uit binnen- en buitenland op afgekomen. Ondanks de 2,500 m2 mat was het zo druk dat we vaak niet eens goed ukemi konden nemen. Het was heet, iedereen plakte van het zweet, maar we hebben vreselijk genoten.

De Doshu gaf inspirerend les waarbij hij nadruk legde op de basis van Aikido. Deze ligt volgens hem in irimi, tenkan en kokyu. Deze drie elementen keerden steeds terug in verschillende technieken vanuit o.a. yokomen, shomen, (ushiro) ryotedori, morotedori, en ryokatadori. Het Aikido van de Doshu is strak en helder en hijzelf komt nederig en toegankelijk over. Overigens had hij twee ukes meegenomen uit Japan, waaronder zijn eigen zoon, die ooit in de toekomst de rol van Doshu over zal nemen.

Natuurlijk was onze dojo groots vertegenwoordigd. Zo waren er Francisca Sensei, Jeanot, James, Erik van den Boogaard, Erik Hoogerbrug, Eric Ras, Ashika, Radha, Monique, Jessica, Robin, Alexander, Ruth, Felicia, Arnoud, Roos, Bram, Mihail, Daan, Karin, Christina, Peggy, Patrick, Idris en ikzelf (Ilja).

De Embukai vond zondagmiddag plaats. In plaats van de vooraf aangekondigde (en gevreesde) vier uur, duurden de demontsratie uiteindelijk maar anderhalf uur. De 8 Nederlandse Aikido-organisaties die nu verenigd zijn onder de noemer Aikido Nederland gaven elk een demo. Francisca Sensei nam deel aan die van de DAF en trakteerde ons op een mooie show waar we allemaal trots op zijn!

Video's van beide dagen staan inmiddels op YouTube




Aikido bij ons

Aikido bij Seishin-seii is serieus, maar ook vol humor en uitdagend.

In het begin streven we bij onze studenten vooral naar een goede basis, zowel technisch als mentaal. Wij houden ons speciaal bezig met ukemi, het proces van veilig en soepel op een techniek te reageren bijvoorbeeld met het goed rollen, valbreken en weer opstaan.

Een Japans zwaard, stok en mes van hout leren ons bewust te worden van gevaar, de vereiste geesteshouding, afstand en tijd. We verkrijgen daardoor een dieper inzicht in Aikido. We besteden daarom ook aandacht aan Katori, een van oudsher beproefde vechtschool. Dus we bestuderen de martiale bron en toepassing van Aikido. We geloven dat een eerlijke benadering van strijd alertheid, doorzettingsvermogen en doelgerichtheid ontwikkelt. Het stelt ons ook in staat meer gecentreerd te raken en innerlijke kracht (ki) op te bouwen.

Wederzijds respect en zorg staan centraal bij wat we doen. We bevorderen een veilige leeromgeving waar iedereen gebruik maakt van elkaars ervaringen. Daarentegen ontmoedigen we competitie en egogedrag. De Japanse etiquette is hierin de sleutel naar de spirit van Aikido.

De docenten spreken meerdere talen. In onze dojo vindt men mensen van allerlei slag, van professor tot hovenier, van jonge miljonair tot aow-er en er is geen jaloezie, maar vriendschap.

Onze dojo is een gemeenschap. Naast Aikido doen we ook andere dingen samen, zoals eten, aikidofilmpjes kijken, naar de bios, een tentoonstelling of een popconcert, wat dan ook waar we gemeenschappelijke interesse vinden.

We steunen elkaar ook als het niet zo goed gaat. Aikido is een metafoor voor het leven. Het is vallen èn opstaan. Niet onbelangrijk is het dat we het voorrecht hebben te oefenen op een vaste mat in een eigen sobere, maar mooie en schone ruimte.

Tweejaarlijks hebben we een examendag voorafgegaan door het reinigen van de dojo en na afloop delen we samen wat we aan eten meegebracht hebben.

Onze stichting heeft haar eigen doelstellingen, gekenmerkt door een open houding naar allerlei vormen en meesters van Aikido maar heeft gekozen voor aansluiting bij de Dutch Aikikai Foundation, kortweg DAF, in de lijn van Christian Tissier Shihan die het goede voorbeeld geeft in vele opzichten. Breng je het bij ons tot shodan (dan mag je een zwarte band dragen), dan krijg je het certificaat uit Japan van de kleinzoon van O Sensei, de Doshu (opvolger) helemaal uit Tokyo.